Breedband in het buitengebied mogelijk een stap dichterbij

glasvezelBewoners in het buitengebied willen sneller internet. De aanleg van glasvezel in het buitengebied voor de regio Kromme Rijn zou een oplossing kunnen zijn. Dat goede bereikbaarheid en leefbaarheid belangrijk zijn voor de kwaliteit van het landelijk gebied onderkent verantwoordelijk wethouder Hans Marchal. “Daarom investeren we graag in een haalbaarheidsonderzoek.”

Het buitengebied van de regio Kromme Rijn overlapt vier gemeenten: Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. In totaal gaat het om ruim 6.000 aansluitingen, en 760 daarvan behoren bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Naast bewoners profiteren ook veel bedrijven in het landelijk gebied van een snelle breedbandverbinding. “Je zou denken dat je zoiets even regelt, juist omdat het zo belangrijk is. Helaas werkt dat niet zo, er gaat een heel onderzoek aan vooraf en ook daarna moet er veel geregeld worden. In ieder geval is de intentie aanwezig en zetten we nu een belangrijke stap,” zegt Marchal.

Bewoners bundelen de krachten
Of de aanleg van breedband haalbaar is, zal uit het onderzoek moeten blijken. Vorig jaar startte de werkgroep ‘Breedband in het Buitengebied’, die zich hard maakt voor snel internet in het buitengebied. De werkgroep telt 15 deelnemers uit onze gemeente, met als trekkers Ernst-Jan Damen uit Langbroek en Claus van der Velden uit Wijk bij Duurstede. Zij bespreken in hun overleggen de laatste ontwikkelingen. De gemeente helpt hen met dit werk. Zo nodigde de gemeente Gebiedscoöperatie O-gen uit om de werkgroep de ondersteunen met specialistische kennis. Gebiedscoöperatie O-gen is in 2014 opgericht om de vitaliteit en kwaliteit van landelijke gebieden te versterken. O-gen gaat de eerste fase van het haalbaarheidsonderzoek uitvoeren.

Relatief kleine bijdrage
De eerste fase van het haalbaarheidsonderzoek, voor het gehele Kromme Rijngebied, gaat een kleine 62.000 euro inclusief BTW kosten. De gemeente Wijk bij Duurstede draagt uiteindelijk bijna 4.000 euro bij, aangezien de provincie de helft betaalt en de overige kosten naar rato verdeeld worden over de deelnemende gemeenten. Bron: Tgroentje

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.