Bruggen Wijk onder de maat

Geplaatst op de site www.ditiswijk.nl door Janet Jongejan

Wijk bij Duurstede, 31 juli 2011. 65 Nederlandse gemeenten scoren een onvoldoende voor de veiligheid van hun bruggen en viaducten. De gemeente Wijk staat met een 4,5 ook op deze lijst. Dat meldde dagblad De Pers. Voor Hans Marchal (PCG) reden het college te vragen naar de stand van zaken.

Veiligheidsrisico’s

De PCG, meldt Marchal, wist dat het onderhoud aan de bruggen beter kon. De partij wil nu weten of er gevaarlijke situaties zijn die direct ingrijpen noodzakelijk maken. “Hoe is momenteel de onderhoudssituatie van de bruggen in de gemeente Wijk bij Duurstede? Zijn er gevaarlijke situaties die direct ingrijpen noodzakelijk maken? En is er de afgelopen jaren sprake geweest van grote veiligheidsrisico’s?”

Scheurvorming en houtrot

De veiligheid van een op de vijf bruggen en viaducten in Nederland is onder de maat volgens het artikel in De Pers. Scheurvorming, verroeste wapening, houtrot in de palen, loszittende delen beton, het is maar een greep uit de problemen waar de bruggen en viaducten in Nederland mee kampen. Oorspronkelijke constructieberekeningen blijken vaak zoek. Gemeenten en provincies kunnen daardoor niet nagaan of de vaak tientallen jaren oude bruggen bestand zijn tegen het zware vrachtverkeer dat er anno 2011 overheen rijdt.

Financiële middelen

Marchal wil van het college weten hoe het met de onderhoudssituatie van de bruggen in de gemeente is gesteld en of er voldoende financiële middelen zijn gereserveerd om de 4,5 om te buigen naar een voldoende. Ook vraagt hij of het college door bijvoorbeeld de VROM-inspectie op de vingers is getikt in verband met de slechte onderhoudstoestand van de bruggen.

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.