De Werkschuit en vervoer van de Toekomst

4002218Met de Markt van de Toekomst in het vooruitzicht is voor de leerlingen van de basisscholen een wedstrijd bedacht om kinderen mee te laten denken over de toekomst. De leerlingen van groep 7 van De Werkschuit waren woensdag druk bezig om hun ideeën over het vervoer van de toekomst uit te beelden en te beschrijven.

KLIMAATNEUTRAAL IN 2030 Als het aan de leerlingen van De Werkschuit ligt ziet de wereld er over een aantal jaren heel anders uit. Dit bleek uit de vele verschillende oplossingen die ze in groepjes of alleen hadden bedacht. Juf Margreet vertelt dat in de klas is besproken hoe ze het gaan aanpakken; welke energie gaan ze gebruiken en welke materialen  zijn daarvoor nodig. Het idee om energie uit mest te halen, werd toch maar niet gebruikt. Dat ging de leerlingen net iets te ver. Het materiaal werd zoveel mogelijk zelf verzameld. Alle problemen die ze tegenkwamen moesten zoveel mogelijk zelf worden opgelost. Aan de hand van vragen als: Hoe gaan kinderen in 2030 naar school? en kun je een nieuw vervoermiddel bedenken dat geen energie kost? werd gebrainstormd. Over de uitvoering is goed nagedacht en dat leverde prachtige werkstukken op die op 16 april in de Grote Kerk te zien zullen zijn.

{ENERGIE} Allerlei verschillende energievormen zijn gebruikt om een zo origineel mogelijk ontwerp te maken. Windenergie, zonnepanelen, energie uit water , aardappelenergie en zelfs gas uit priklimonade kwamen voorbij. De andere deelnemende scholen zullen het nog moeilijk krijgen om dit te overtreffen. Wim de Leeuw van de werkgroep Vervoer in de Toekomst ziet graag dat veel scholen in de gemeente meedoen. “Het is goed dat jongeren hierover nadenken en er mee aan de slag gaan. Er wordt thuis over gepraat en zo wordt iedereen zich steeds meer bewust van een duurzame toekomst.” Tot 11 april kunnen de werkstukken, die meedoen voor de prijs, ingeleverd worden.  Tijdens de Markt van de Toekomst op zaterdag 16 april is de prijsuitreiking en zijn ze door iedereen in de Grote Kerk te bekijken. Ouders, grootouders en andere belangstellenden kunnen zich dan tevens op de Markt laten voorlichten over de verschillende mogelijkheden om tot een duurzame samenleving te komen.

VOL VERTROUWEN Wethouder Hans Marchal kwam op De Werkschuit een kijkje nemen en hij was verrast over de vele creatieve ideeën. “Het is leuk om te zien hoe enthousiast ze hiermee bezig zijn. Het streven is om in 2030 klimaatneutraal te zijn en als ik dit zo zie, gaat dat zeker lukken. Het besef bij kinderen dat het anders moet, is er en dat is hartverwarmend om te zien. Ik ben heel veel mooie ontwerpen tegengekomen.” Bij ieder groepje nam de wethouder uitgebreid de tijd om het werkstuk te bekijken, maar vooral ook zich te laten uitleggen hoe het werkt.

De organisatie van de Markt van de Toekomst nodigt alle kinderen van de basisscholen in de gemeente uit om mee te doen aan de wedstrijd. Bron Ditiswijk.nl

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.