Energie besparen in kantoor en huis

Geplaatst in ‘t Groentje op: woensdag 22 februari 2012 om 08:10

WIJK BIJ DUURSTEDE In het gemeentehuis is op dinsdagavond 6 maart van 19.30 tot 21.30 uur een inloopavond over energiebesparing. Tijdens die avond presenteren verschillende gemeentelijke en regionale bedrijven hun mogelijkheden om gebouwen energiezuiniger te maken. De deelnemende bedrijven zijn Milieudienst Zuidoost Utrecht (energiebesparingstips voor in huis), Volt4U (zonne-energie), aannemersbedrijf Molthoff (na-isolatie en zonneboiler) en Enjoy Energy (warmtescans en EPA-advies). 

Voorafgaand aan deze avond is bij vijf verschillende types koopwoningen in wijk De Heul in februari een warmtescan gehouden. De uitkomsten van deze scan worden tijdens de avond gepresenteerd. Ze geven aan waar in de betreffende huizen energie naar buiten ontsnapt, hetgeen met maatregelen te voorkomen is. Deelnemers aan de inloopavond maken kans op één van de energiebesparingsprijzen, die de gemeente beschikbaar stelt door na afloop van het bezoek het evaluatieformulier ingevuld in te leveren.

Kan de gemeente ook zelf eens kijken naar het eigen energieverbruik was de vraag van raadslid Hans Marchal van de PCG aan het college na lezing van een onderzoek in het blad Binnenlands Bestuur. Uit onderzoek van het Energie Centrum Nederland (ECN) bleek dat overheden tamelijk makkelijk 30% energie kunnen besparen. Het goed afstellen van apparatuur, de energierekening eens kritisch tegen het licht houden en een energiemanager aanstellen levert volgens de onderzoekers al snel 15% op in 5 jaar tijd. Overheden die het onderhoud en beheer van hun gebouwen uitbesteden bereiken binnen 10 jaar met gemak een besparing van 30%. (PeP)

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.