Energiebesparing gemeente

Geplaatst in ‘t Groentje op: woensdag 07 maart 2012 om 09:15

WIJK BIJ DUURSTEDE – In antwoord op een vraag van de PCG laat wethouder Robbert Peek weten dat geld en ambtelijke uren ontbreken om verdere plannen voor energiebesparing uit te werken ontbreekt. Dit betekent dat de doelstelling van het Milieubeleidsplan voor een klimaatneutrale organisatie in 2011 niet wordt gehaald en wordt vooruitgeschoven. Aanleiding voor de vraag van de PCG was een onderzoek waaruit bleek dat de overheid makkelijk 30% energie kan besparen.

De gemeente heeft in 2007 door Stichting Collusie een energiebesparingonderzoek uitgevoerd van het gemeentehuis. Naar aanleiding van het onderzoek zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd om minder energie te verbruiken. Deze wijzigingen bestaan o.a. uit het plaatsen van bewegingscensoren in de toiletten en vergaderkamers en daglichtafhankelijke regelingen. Het ‘laaghangende fruit’ op het punt van de energiebesparing is toen door de gemeente geplukt.

De ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing worden door de gemeente nauwgezet gevolgd. Ingespeeld wordt op in de praktijk bewezen besparing of bij vervanging van installaties, zoals het omvormen van openbare verlichting (LED) of het vervangen van cv-ketels. De wethouder realiseert zich dat er door deze aanpak mogelijke energiebesparende en dus kostenbesparende mogelijkheden blijven liggen. Het college heeft dus geen plannen om verdergaande acties te ondernemen voor energiebesparing. Onderzoek naar extra mogelijkheden vergt ambtelijke uren en geld. Beide zijn volgens de wethouder helaas niet beschikbaar. (PeP)

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.