Energieke avond over de plannen van de werkgroepen Duurzaamheid

Wethouder_opent_de_avondWie in de raadzaal zat op dinsdagavond 24 november jl., kreeg energie van wat er werd gepresenteerd! Wethouder Hans Marchal opende de avond. Hierna kwam de presentatie van dhr. Rob Boogaard, CEO van het bedrijf Interface. Dit bedrijf maakt de welbekende Heuga tapijttegels. De aanwezigen waren aangenaam verrast door de fantastische manier waarop Interface omgaat met het milieu. Dit groeiende bedrijf met vestigingen over de hele wereld, behoort tot de Top 3 van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Zo gebruikt de vestiging in Scherpenzeel alleen maar biogas uit Spakenburg. En wordt hier al het water, dat nodig is om tapijttegels te maken, opnieuw gebruikt. De presentatie van dhr. Boogaard inspireerde iedereen! 

Toen was het de beurt aan de vijf werkgroepen Duurzaamheid

Deze groepen zijn: Duurzaam vervoer, Duurzame energie, Duurzaam bouwen, Fairtrade Wijk bij Duurstede en het Duurzaamheidsfonds. Zij vertelden over hun actieplannen. Duidelijk werd, dat het nu de hoogste tijd is om in actie te komen. Hier staat een korte samenvatting.

  • De werkgroep Duurzame energie heeft heel duidelijke doelen gesteld voor de komende jaren. Die doelen gelden voor eind 2016, 2020 en 2030. Bijvoorbeeld: eind 2016 is sportpark Mariënhoeve duurzaam gemaakt met 2000 zonnepanelen.
  • Bij de werkgroep Duurzaam bouwen zit ook veel enthousiasme om stappen te maken. De werkgroep vindt dat de ambitie van de gemeente hoger kan. En de werkgroep wil bijv. inzetten op het delen van informatie en kennis.
  • De werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede is natuurlijk erg blij dat we sinds juli Fairtrade gemeente zijn. Deze werkgroep wil onder andere dat mensen zich bewuster worden van producten met respect voor mens en milieu. En de groep wil dat ieder meer van deze producten koopt.
  • Als je het over Duurzaam vervoer hebt, dan heb je het over rijden op elektriciteit. Daar mag stevig op worden ingezet, vindt de werkgroep. Het is fijn als alle inwoners gaan merken dat rijden op elektriciteit goedkoop, prettig en bereikbaar is.
  • Als laatste was de werkgroep Duurzaamheidsfonds aan de beurt. Hier is onderzoek gedaan naar welke mogelijkheden er zijn om geld bijeen te krijgen. Dat geld is voor nieuwe duurzaamheidsacties. Duidelijk was wel dat de gemeente Wijk bij Duurstede nu weinig geld heeft uitgetrokken voor duurzaamheid. Gemeenten in de regio hebben een (soms veel) groter budget. De gemeenteraad gaat de komende tijd hierover praten.

In 2016 krijgt Duurzaamheid veel aandacht

Alle werkgroepen zien een gezamenlijke website wel als goed middel om inwoners en bedrijven te betrekken. De plannen van de werkgroepen komen volgend jaar samen in een Actieplan duurzaamheid. Dat Actieplan en het nieuwe Milieubeleidsplan worden samen één plan. Volgend jaar maart besluit de gemeenteraad daarover.  Bron: Team Communicatie Gem. Wijk bij Duurstede

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.