Glasvezel in het buitengebied Kromme Rijnstreek

HansMarchalvoorhetgemeentehuisVóór 22 mei moet minimaal de helft van de inwoners een abonnement afgesloten hebben bij een dienstaanbieder. Wordt dit niet gehaald, dan komt er ook geen glasvezel. En als het er nu niet komt… dan komt het er nooit. De grote vraag is: gaan we dit halen?

Glasvezel buitenaf

We namen contact op met Glasvezel buitenaf. Dit is de partij die glasvezel wil aanleggen in het buitengebied. Veel mensen zien de voordelen van glasvezel wel, maar hebben zich nog niet aangemeld bij een dienstaanbieder. Omdat er keuze is uit meerdere aanbieders, is het toch lastig kiezen. Projectleider Lars Visscher licht toe: “We willen graag keuze bieden, dus zijn er zes verschillende dienstaanbieders die een abonnement voor televisie, telefonie en/of internet verkopen. Voor ieder wat wils dus”. Als mensen hulp nodig hebben bij het kiezen van het juiste abonnement kan een plaatselijke verkoper uitkomst bieden. Zij kunnen prima advies geven over de dienstaanbieders en de abonnementen en kennen vaak de situatie bij de mensen thuis.

Kostenvergelijking huidige abonnement en glasvezel

Verder denken mensen dat ze duurder uit zijn met glasvezel. Dit blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. “Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak niet weten wat ze nu betalen voor hun huidige abonnementen, voor de schotel, voor het bellen, etc. Als deze kosten inzichtelijk worden gemaakt, schrikken ze toch van het bedrag. Een vergelijking met de diensten via glasvezel wijst dan uit dat een glasvezelabonnement zeker niet altijd duurder is!”

Overstap naar glasvezel

Daarnaast blijkt dat mensen opzien tegen het overstappen: ‘Het is zo’n gedoe’. “Wat men vaak niet weet, is dat het vaste telefoonnummer behouden kan worden en dat mailadressen makkelijk aan te passen zijn”, geeft Lars aan. “Het advies is, om een mailadres te nemen dat niet aanbieder-afhankelijk is, bijvoorbeeld van Hotmail, Gmail of Outlook. Verder bieden verschillende dienstaanbieders hulp bij de overstap. Misschien kan dit uitkomst bieden?”

Gericht op de toekomst

Tot slot ziet nog niet iedereen het nut van glasvezel. ‘Ik red mij nu nog prima’ is een veelgehoorde reactie. “Voor nu is dat waarschijnlijk ook zo”, stelt Lars. “Maar met het oog op de toekomst, is het verstandig om toch over te gaan. Glasvezel heeft namelijk oneindig veel capaciteit. De technologische ontwikkelingen staan niet stil, er komen steeds nieuwe diensten bij die vooral om een goede en snelle verbinding vragen. Zo faciliteert glasvezel diensten als zorg op afstand, onderwijs op maat en ondersteunt het de bedrijvigheid in het buitengebied.”

Wethouder roept inwoners op voor glasvezel te kiezen

Wethouder Hans Marchal van de gemeente Wijk bij Duurstede kaartte zes jaar geleden al de noodzaak van glasvezel in het buitengebied aan. “Glasvezel levert een heel belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en vitaliteit van het buitengebied. Ik ken voorbeelden van ondernemers die zijn vertrokken uit het buitengebied en zelfs uit de gemeente, omdat ze geen goede internetverbinding hadden. Agrariërs, loonwerkbedrijven, gezinnen met schoolgaande kinderen, ouderen die gebruik maken van zorg op afstand; ze zijn allemaal afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Het is een basisvoorziening geworden. Ik wil iedereen in het gebied Kromme Rijnstreek dan ook vooral vragen het te doen. Meld je aan voor glasvezel en overtuig ook je buren. Het is niets duurder dan je huidige internetverbinding, dus waarom zou je het niet doen?”

Aanmelden voor 22 mei

Op 22 mei weten wij of de mensen van het buitengebied Kromme Rijnstreek glasvezel krijgen. Dat het spannend wordt, is zeker. Het is nu of nooit en dat lijken steeds meer mensen zich te realiseren. Aanmelden kan op de website van Glasvezel Buitenaf.

De ervaring in andere gebieden leert dat het een eindsprint lijkt te worden. Binnen enkele weken weten we meer. Wordt vervolgd…

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.