Het Wijkse Lijntje terug in het straatbeeld

WIJK BIJ DUURSTEDE Onder grote belangstelling werd vrijdag 16 december het monument onthuld dat herinnert aan de tijd dat in Wijk de stoomtram reed. Wethouder Hans Marchal onthulde samen met initiatiefnemer Wim van Amerongen het informatiebord met een prachtige foto van de tram.

WIJKSE LIJNTJE Wim van Amerongen heeft onderzoek gedaan naar het ‘Wijkse Lijntje’.  De stoomtram reed van 1885 tot 1931 van Wijk bij Duurstede naar Doorn. In zijn meest recente boek ‘Het buiten van Wijk’ schrijft hij daarover. Deze lijn was nooit rendabel. Het kostte meer aan salaris en stookkosten dan dat het opbracht. Terwijl de lijn in 1885 met veel festiviteiten werd geopend, was al snel duidelijk dat het niet de welvaart opleverde waar op gehoopt was. Wethouder Hans Marchal: “Toen deed men in Wijk bij Duurstede ook al aan citymarketing. Met de komst van het Wijkse Lijntje zouden meer mensen naar Wijk moeten komen. Wat dat betreft is er weinig veranderd.” In zijn toespraak bedankte hij de mensen die ervoor hebben gezorgd dat dit monument er is gekomen, waaronder de stratenmakers. “Het is mooi dat het verhaal nu zichtbaar is gemaakt.”

TRAM Er zijn steeds minder mensen die nog levende herinneringen hebben aan de stoomtram. Enkele van hen waren aanwezig bij de onthulling van het monument. Nel van Doorn, inmiddels 93 jaar oud, keek vanuit het ouderlijk huis aan de Wilhelminaweg uit op het tramhuisje. Maar ook Riek Pardoel en Joop Alberts, beide 94 jaar, waren bij de onthulling aanwezig. Dit zijn de mensen die die periode nog hebben meegemaakt en waar Wim van Amerongen uitvoerig mee heeft gesproken voor zijn boek. Hein Schuurman was de machinist die de laatste rit reed met de stoomtram. Velen kwamen naar de Markt om voor de allerlaatste keer naar de tram te kijken en deze uit te zwaaien. De kleinzoon van de machinist, Arie Schuurman, was tevens bij de onthulling van het monument aanwezig, samen met zes achterkleinkinderen van de machinist.

AUTOBUS Mede een reden dat de stoomtramlijn werd opgeheven was dat de autobussen kwamen. Een veel snellere en comfortabelere manier om te reizen. Het einde van het tijdperk van de Wijkse stoomtram eindigde op 1 april 1931. De tramrails werden in 1936 verwijderd uit de binnenstad. Enkele oorspronkelijke tramrails zijn gebruikt om het monument bij de Dijkstraat te maken. Een mooie toevoeging aan alle prachtige monumenten die Wijk bij Duurstede al heeft. Bron: Wijksnieuws.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.