Kermis in Wijk bij Duurstede ook op zondag

De jaarlijkse kermis in juli op de Markt in Wijk bij Duurstede zal dit jaar ook op zondag geopend zijn.

Het college van burgemeester en wethouders heeft toestemming gegeven voor de zondagopenstelling. Wethouder Marchal van de Protestants-Christelijke Groepering (PCG), die het daar niet mee eens is, heeft een minderheidsstandpunt ingenomen, bevestigt een woordvoerster van de gemeente Wijk bij Duurstede.

Volgens haar gaat het om een proef. Wat de overwegingen daarvoor zijn geweest, kon zij donderdagmiddag nog niet zeggen. De beweegredenen worden dezer dagen toegelicht in de antwoorden van het college op schriftelijke vragen die PCG-raadslid Petri inmiddels heeft gesteld.

“Een kermis op zondag is weer een verdere verstoring van de zondagsrust”, zegt Petri. “Waarom wordt er een proef gehouden als van tevoren al bekend is dat een grote groep in de samenleving hierover verdriet heeft? Er zijn niet alleen principiële bezwaren, ook de mensen in de binnenstad zullen er, in verband met de (geluids)overlast, echt niet allemaal even blij mee zijn.” Petri vraagt zich af of het college heeft onderzocht hoe groot het draagvlak voor de proef onder de binnenstadbewoners is.

De PCG maakt zich zorgen dat er steeds meer activiteiten op de Markt in Wijk bij Duurstede worden gehouden waarbij de zondagsrust in het gedrang komt, aldus Petri. “Er is toch nog zoiets als de Zondagswet die aangeeft voor 13.00 uur ‘geen vermakelijkheden te houden’? Het is al een paar keer voorgekomen dat de kerkdienst van 11.00 uur in de Grote Kerk op de Markt werd verstoord doordat kramen werden opgebouwd. De geluiden op de Markt werden in de kerk gehoord. Tijdens de brocante-markt in april waren er ruim voor 13.00 uur volop activiteiten op de Markt. De kerkgangers moesten tussen het opbouwen van de kraampjes door de kerk zien te bereiken.” Artikel uit Reformatorisch Dagblad

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.