Kermis Wijk bij Duurstede op zondagmiddag open

De jaarlijkse kermis in de binnenstad van Wijk bij Duurstede is dit jaar opnieuw op zondagmiddag geopend. Het college heeft dat besloten na evaluatie van de proef die vorig jaar met zondags­openstelling is gedaan.

De kermis veroorzaakte vrijwel geen overlast en de kerkdiensten zijn niet verstoord, zo bleek uit de evaluatie. Die bestond uit enquêtes onder bewoners en ondernemers, enquêtes op de kermis zelf en nabesprekingen met alle belanghebbenden, onder wie de kermisexploitant, de politie en de Nationale Bond van Kermis­bedrijfshouders (Bovak).

Ook de kerkenraden van de hervormde gemeente en de protestantse gemeente is naar hun oordeel gevraagd. De Grote Kerk, waarvan beide gemeenten gebruikmaken, staat aan het kermisterrein, de Markt.

Wethouder H. Marchal van de Protestant-Christelijke Groepering (PCG) heeft om principiële redenen bij het besluit laten aantekenen dat hij tegen zondagsopenstelling van de kermis is. Verantwoordelijk wethouder 
W. Kosterman (GroenLinks) be­nadrukt dat de enquêtes vooral „heel leuke reacties opleverden.”

Een klein deel van de bewoners was minder positief over de zondag­middag, erkent Kosterman. „Ook met hen blijven we rekening houden. De kerkdiensten mogen niet verstoord worden. Gelukkig is gebleken dat dit niet gebeurd is. We blijven extra aandacht schenken aan de toegankelijkheid van de kerk.”

PCG en CDA probeerden vorig jaar het experiment met de zondagsopenstelling tegen te houden. De motie die zij daarvoor in de gemeenteraad indienden, werd met elf tegen zes stemmen verworpen.

PCG-raadslid M. Petri kan de uitkomsten van de evaluatie onder­schrijven. „Als PCG hebben we ook een enquête gehouden onder de omwonenden. We moesten vaststellen dat ze geen of nauwelijks bezwaar hadden tegen de kermis op zondag. Een rol heeft gespeeld dat er dit keer streng is toegezien op de naleving van de toegestane tijden. Bovendien heeft de kermis­exploitant alles in het werk gesteld om geen overlast te ver­oorzaken. Onze fractie zal de kermis ook dit jaar nauwlettend volgen.”

Ouderling M. van Wiggen van de hervormde gemeente, die zich vorig jaar als inspreker tijdens de gemeenteraadsvergadering tegen de proef uitsprak, bevestigt eveneens dat er rond de kermis geen problemen waren. „Iedereen hield zich keurig aan de afspraken. Ook dit jaar houden we de vinger aan de pols.” Bron refdag.nl

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.