Marchal stelt vragen over feest VNG

Geplaatst op de site www.ditiswijk.nl

 Wijk bij Duurstede, 22 maart 2012. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) viert op 5 en 6 juni feest. Het Haagse Malieveld is namelijk het decor van haar 100ste verjaardag. De eerste afzeggingen voor het feest zijn inmiddels binnen en de lijst met afzeggers wordt elke dag langer! Dit verbaast de PCG niet. Hans Marchal heeft over de Wijkse deelname aan het feest, dat zo’n 3 miljoen euro kost, schriftelijke vragen gesteld aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Kleinzielig

Marchal: “Omgerekend kost het feest 795 euro per bestuurder. Voorzitter Annemarie Jorritsma van de VNG noemt het een leuk ‘feest’ met enkele grote verrassingen: cabaretier Freek de Jonge, Johan Cruijff en een optreden van popband de ‘Golden Earring’. Jorritsma vindt het protest tegen het eeuwfeest ‘kleinzielig gedoe’. Dan maar kleinzielig, maar de PCG wordt ook niet vrolijk van een eeuwfeest wat op een dergelijke leest is geschoeid.”

Onverantwoord

De VNG vertegenwoordigt gemeenten en geeft, net als de gemeenten, belastinggeld uit. “In een tijd waarin bezuinigingen het lokale bestuur dwingen tot harde ingrepen in de gemeentelijke voorzieningen en vele gemeenten daardoor de lasten voor hun burgers hebben verhoogd, is het onverantwoord om op kosten van de belastingbetaler een dergelijk eeuwfeest te organiseren”, aldus Marchal. “Dit is niet te verkopen! De oproep van het PCG aan het college is: maak bij de VNG bezwaar tegen de hoge kosten van dit eeuwfeest, ga er niet naar toe en blijf lekker in Wijk!”

Het antwoord van de gemeente:

Zijn vraag laat zich eenvoudig beantwoorden, namelijk: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijk bij Duurstede gaat niet naar het VNG-congres en bijbehorend eeuwfeest. Het college stuurt de VNG een brief met als strekking dat Wijk bij Duurstede deelname te duur vindt. Burgemeester Guus Swillens voegt hieraan toe: ‘Dit hebben we overigens vorig jaar ook al gedaan. Ook toen vonden we de kosten, die we zouden moeten betalen om deel te nemen aan het congres en de feestavond, veel te hoog. Nu er dit jaar € 840 per persoon wordt gevraagd om het congres en de festiviteiten van de VNG bij te mogen wonen, achten we een duidelijk signaal weer nodig.’

Kostbare tijd

Tegen de achtergrond van de keuze van vorig jaar juni om niet te gaan, was één telefoontje naar een van de collegeleden voldoende geweest om het antwoord te weten te komen en was noch een schriftelijke vraag, noch een ‘oproep’ nodig geweest. Het antwoord zou in een minuutje bekend zijn geweest. Het college heeft afgelopen week besloten de beantwoording van schriftelijke vragen in de toekomst te voorzien van een tijdregistratie, waardoor het de raad bekend is welke ambtelijke tijd en kosten gemoeid zijn met het beantwoorden van hun vragen.

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.