Nakaarten over het avondspreekuur

Geplaatst in ‘t Groentje op: woensdag 18 januari 2012 om 09:46

WIJK BIJ DUURSTEDE – Op verzoek van de SP, GroenLinks en PCG werd het mislukken van een pilot voor de avondspreekuren van huisartsen vorige week in de raad besproken. De bespreking maakte duidelijk hoe dat kwam. De huisartsen en de gemeente leken ieder van een verschillende planeet te komen. De raad was teleurgesteld, de wethouder verontwaardigd en de huisartsen wasten hun handen in onschuld.

Vooral de SP was niet te spreken over de opstelling van de huisartsen. Een gemiste kans om de kwaliteit van de huisartsen te verbeteren, aldus Hans Pouw van de SP-fractie. Het is volgens dit raadslid wel mogelijk in Wijk iedere avond een dierenarts te bellen. Onduidelijk blijft waarom dat bij de huisartsen niet kan lukken, aldus het teleurgestelde SP-raadslid. Wellicht geïnspireerd door de SP vertolkte Hans van Dijk van de VVD-fractie het gevoelen van de raad dat niet zinvol is aan een dood paard te trekken.

Wethouder Jan Burger deed de voorgeschiedenis van het avondspreek uitvoerig uit de doeken. Jarenlang overleg met alle zorgpartijen, waaronder de huisartsen leidde ogenschijnlijk tot overeenstemming op voorwaarde dat een adequate financiering zou worden geregeld. De burgemeesters van Wijk en Doorn hebben zich met succes ingespannen extra geld bij de zorgverzekeraars los te peuteren. Niets leek de start van een pilot van twee jaar meer in de weg te kunnen staan. De wethouder was dan ook zeer verrast door een min of meer plotselinge ommezwaai van de huisartsen. Het onderwerp was volgens de huisartsen ingewikkelder dan gedacht en ze verklaarden niet langer heil te zien in het opzetten van avondspreekuren. Ook staakten de huisartsen het verdere overleg over het avondspreekuur, aldus het relaas van de wethouder.

De woordvoerder van de Wijkse huisartsen, Van Stempvoort, wees onwil van de kant van de huisartsen van de hand. Ook de Wijkse huisartsen hadden het liefst een huisartsenpost in Wijk gezien. Dat bleek echter om allerlei redenen niet haalbaar. Wellicht bieden volgens Van Stempvoort over enige jaren de herschikking van de huisartsenposten en de veranderingen op het gebied van de spoedeisende hulp nieuwe mogelijkheden. De Wijkse huisartsen zullen zich daarvoor blijven inzetten, verzekerde Van Stempvoort de raadsleden. (PeP)

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.