Negen organisaties maken jongeren blij dankzij ‘vuurwerkgeld’

Groepsfotometcheques-900x675

Op vrijdag 9 februari 2018 reikte wethouder Hans Marchal aan negen organisaties een symbolische cheque uit. Hij deed dat in het Huis van de Gemeente in Wijk bij Duurstede. Op de cheques staat welk bedrag deze organisaties ontvangen uit het ‘vuurwerkbudget’. Ook staat op de cheques het doel vermeld. Jongeren in de hele gemeente kunnen zo langdurig genieten van diverse voorzieningen.

De aangedragen ideeën zijn goed bestudeerd

De ideeën die de jongeren na de oproep van begin januari hadden aangedragen, zijn secuur bestudeerd. Een voorwaarde was, dat de besteding van het geld hen iets duurzaams opleverde. De doelen verschillen nogal: o.a. van een verplaatsbaar freerun toestel, een legernet, tot een toiletwagen die wordt ingezet bij evenementen met jongeren.

Pure winst is dat jongeren nu anders denken over vernielen

Hans Marchal: ‘Zowel vanuit het jongerenwerk als vanuit het Revius Lyceum bereikte mij het signaal dat jongeren vernielen niet meer stoer, maar juist zielig gedrag vinden. Dat is pure winst! Ik ben er dan ook van overtuigd, dat deze veranderde manier van denken ook voor de toekomst minder vernielingen oplevert,’ aldus de wethouder. Hij wordt bij dit idee ondersteund door Philip Korff de Gidts, leraar van het Revius Lyceum: ‘Prachtig dat de €8440,- zo mooi verdeeld gaat worden onder doelen voor jongeren. Zij hebben overigens uren besteed aan discussie over ‘hoe dom schade maken wel niet is’. In klassen op school ging dat rond. Het maakt deze uitkomst dan ook buitengewoon! Het effect is groter dan de schadevermindering.’

Nadat het bedrag was bekendgemaakt, kwamen de ideeën binnen

Op 8 januari jl. werd bekendgemaakt dat er € 8.440,- overbleef voor voorzieningen voor de jongeren in de gemeente. Dit geld was anders uitgegeven aan schadeherstel na de afgelopen jaarwisseling. Vervolgens werden jongeren opgeroepen met ideeën te komen voor doelen, waar het geld aan besteed kan worden. Bij jongerenwerker Eno Middelham kwamen veel ideeën van jongeren binnen. Ook op het Revius Lyceum werd door de jeugd goed nagedacht. Met als resultaat dat nu 9 organisaties jongeren in de komende jaren blij kunnen maken met uiteenlopende voorzieningen.

Overzicht verdeling en doelen ‘vuurwerkgeld’

  • Levitas Gym & Dance: € 2000 – freerun toestel
  • Plattelands Jongeren Gemeenschap Utrecht (PJGU): € 2000 – toiletwagen
  • Wijkse kinderen/jongeren o.l.v. Jongerenwerk Stichting Binding: € 2000 – skatevoorziening
  • Stichting Toekomstmuziek: € 600 – beeld- en geluidsmateriaal
  • Revius Lyceum Wijk bij Duurstede: € 540 – chillplek op plein
  • Sportvereniging Fortissimo (SVF): € 400 – jongerenhoek in de sportkantine
  • René Sports: € 400 – beschermingsmateriaal kickboksen
  • Vakantie Bijbelweek Langbroek: € 250 – legernet en spelmateriaal
  • Break Out Dartsvereniging Wijk bij Duurstede: € 250 – dartmaterialen.
0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.