Papierloos werken

Geplaatst in ‘t Groentje op: maandag 15 augustus 2011 om 16:00

WIJK BIJ DUURSTEDE- Volgens Hans Marchal van de PCG kan er flink wat bespaard worden als de gemeente papierloos gaat werken. In meer dan 40% van de Nederlandse gemeenten werkt men al geheel of gedeeltelijk papierloos. Marchal vraagt het college te onderzoeken of dat ook voor Wijk een goed idee is.

Papierloos werken lijkt in trek bij gemeenten. Papierloos werken heeft onder meer betrekking op college- en raadsstukken, vergunningsaanvragen, facturen, bezwaarschriften, publicaties, verslagen. Waar dat nog niet het geval is, zou maar liefst 78% van de college- en raadsleden en ambtenaren willen dat de gemeente overstapt op papierloos werken. Dat blijkt uit een ledenpeiling van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). De overstap naar papierloos werken is mogelijk door nieuwe digitale mogelijkheden. Milieu- en kostenoverwegingen spelen ook een rol. Gemeenten ondersteunen papierloos werken vooral met tablets voor collegeleden, gemeenteraadsleden en ambtenaren.

Wijk bij Duurstede is in elk geval nog niet ‘papierloos’. Gaan de dikke in veelvoud geprinte raadsbundels en andere boekwerken tot het verleden behoren, is de vraag van Marchal aan het college. Proeven met papierloos werken in andere gemeenten hebben aangetoond dat er substantiële besparingen zijn te behalen. Naast het wegvallen van de print- en drukkosten is er mogelijk ook minder personele capaciteit nodig. In een gemeente als Woerden hebben de investeringen zich binnen drie jaar terugverdiend met een besparing van een ton per jaar. (PeP)

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.