Ruzie winkeliers en gemeente

Geplaatst in ‘t Groentje op: woensdag 17 oktober 2012 om 12:38

WIJK BIJ DUURSTEDE ‘ Het botert al een tijdje niet tussen de gemeente en de Wijkse winkeliers. Aanleiding is een door de gemeente ontwikkelde concept structuurvisie detailhandel, waarin sprake is van een vierde winkelcentrum bij de Welkoop. Afgelopen week maakte een artikel in het AD/Utrechts Nieuwsblad tevens melding van de oplopende ruzie tussen de gemeente en de Wijkse winkeliers. Het conflict lijkt zich te escaleren.Aanleiding voor Hans Marchal van de PCG het college te vragen of het einde van de ruzie in zicht is en de structuurvisie detailhandel zo snel mogelijk aan de gemeenteraad voor te leggen, zodat de raad er zijn tanden in kan zetten.

Gangmaker in het conflict is het initiatief van Jumbo bij de Welkoop een grote nieuwe supermarkt neer te zetten. Een verzoek waar de gemeente in eerste instantie niet afwijzend op heeft gereageerd. Wel was dit aanleiding voor de gemeente een visie op het Wijkse winkelgebeuren te ontwikkelen in de vorm van een visie over de detailhandel. De Jumbo heeft nu twee supermarkten in Wijk binnen een straal van nog geen kilometer: een in de Heul en een bij Welkoop. Van de twee relatief kleine winkels wil Jumbo één grote maken bij de Welkoop. Met een aantal verswinkels eromheen. De winkeliers vrezen dat dit de doodsteek betekent voor de winkels in de Heul en ook bedreigend zijn voor de verswinkels in de binnenstad. Volgens hen is het veel beter om in het winkelcentrum de Heul te investeren.

De winkeliers voelen zich door de gemeente buitengesloten bij de voor hen belangrijke keuzes. De aankondiging van de gemeente dat er bij de Welkoop een nieuw winkelcentrum zou komen sloeg bij de Wijkse winkeliers in als een bom. Een aantal winkeliers voelde zich direct in hun bestaan bedreigd. Een enige tijd geleden door de gemeente georganiseerde informatieavond in restaurant ‘De Gouden Leeuw’ maakte de verhouding tussen winkeliers en gemeente er niet beter op. Het cijfermateriaal waarop de gemeente haar keuzes baseert, zou volgens de winkeliers niet deugen. Ook zien de winkeliers geen brood in het einde van winkelcentrum de Heul. De latere mededeling van de gemeente dat de komst van een winkelcentrum bij Welkoop niet per definitie het einde van de winkels in de Heul hoeft te betekenen, maakte geen einde aan de onrust. De winkeliers willen helemaal geen vierde winkelcentrum. Wijk zou volgens hen goed kunnen volstaan met het kernwinkelgebied in de binnenstad en twee winkelcentra in nieuwbouwwijken de Horden en de Heul. (PeP)

In een reactie laat wethouder Robbert Peek weten de gespannen verhouding tussen de gemeente en de winkeliers te betreuren. De gemeente heeft met instemming van de klankbordgroep detailhandel de Kamer van Koophandel gevraagd te bemiddelen. De KvK heeft Rein Bijkerk voorgedragen als mediator. Hij is ondernemer en oud-statenlid en heeft eerder met succes bemiddeld tussen winkeliers en gemeente. 
Geplaatst in ‘t Groentje op: woensdag 17 oktober 2012 om 12:37

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.