Schade bij jaarwisseling

Gegevens Geschreven door Marien Stoel

Tags: nieuwjaar , schade , politiek

Wijk bij Duurstede, 30 januari 2014. De PCG heeft schriftelijk vragen gesteld aan wethouder Peek over de schade die is ontstaan aan afvalbakken bij de jaarwisseling.

Waarom zijn bakken niet verwijderd?

“Het herstellen van schade door vuurwerk kost veel tijd en geld. Het voorkomen van schade kost echter eveneens tijd en geld” laat Peek in zijn antwoord weten. Verder is in zijn antwoord te lezen dat er een aantal overwegingen zijn:

1.Voorkomen schade.

Enige jaren geleden (jaarwisseling van 2011/2012) is de helft van de 260 hondenpoepbakken en 406 prullenbakken verwijderd, evenals alle plasticbakken. Het verwijderen en terugplaatsen van bakken was zeer arbeidsintensief. Het bleek geen “ophaalrondje”, maar een dagenlang durende klus. Daarom is het jaar erop besloten alleen de bakken op de meest kwetsbare plaatsen te verwijderen. Maar ieder jaar bleek toch een aantal bakken te zijn opgeblazen (kosten onbekend). De afgelopen jaarwisseling zijn een nog kleiner aantal bakken verwijderend, maar zijn bij een aantal bakken (snel te plaatsen en verwijderen) dekseltjes geplaatst, wat gelijktijdig met het inzamelen uitgevoerd kon worden. Daarmee zijn veel tijd en kosten bespaard, een risico aanvaardend dat een aantal bakken vernield zou worden. Zie het tweede plaatje bij dit artikel overzicht Globale kostenberekening schade en preventie jaarwisseling.

2. Tijdstip verwijderen.

Vuurwerk, en met name het illegale, zware vuurwerk wordt helaas niet alleen rond de jaarwisseling afgestoken. Het begint al weken eerder en veelal overdag, zoals in Cothen waarvan de daders een YouTube filmpje maakten. Het is lastig om het meest geschikte tijdstip te bepalen voor het verwijderen van de prullenbakken en hondenpoepbakken. Er is voor gekozen de bakken in week 51 te verwijderen.

Schade te verhalen?

Peek laat weten : “Naar aanleiding van het filmpje op youtube is de politie nader onderzoek gestart naar de daders. Verder kan geen schade bij daders verhaald worden.

Kosten

Op het tweede plaatje bij dit atikel is een globale kostenberekening te zien van vernieling en preventie van prullen- en hondenpoepbakken. De huidige werkwijze blijkt goedkoper.

via Schade bij jaarwisseling.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.