SP EN PCG GAAN VOOR STADSBOUWMEESTER

Geschreven door SP en PCG

Wijk bij Duurstede, 12 mei 2013. Bij grote en kleine verbouwingen zorgt de welstandscommissie nog wel eens voor klachten en frustratie bij de indieners van de plannen. “Dat ligt niet zo zeer aan de commissie, maar aan de werkwijze. Vandaar dat wij willen kijken of we dit niet kunnen wijzigen naar bijvoorbeeld een stadsbouwmeester”, legt Jan Oechies uit. De SP-er heeft samen met Hans Marchal van de PCG een agenderingsvoorstel ingediend om het welstandsbeleid te bespreken.

Klachten

Momenteel beoordeelt de welstandscommissie of bouw- en verbouwplannen passen binnen de criteria die de gemeenteraad heeft vastgesteld. Volgens Oechies krijgen hij en zijn collega regelmatig klachten over de adviezen. “De meeste mensen vinden een welstandscommissie belangrijk. Zo voorkom je Belgische toestanden. Het probleem zit hem dus meer in de werkwijze. In de commissie zitten drie deskundigen die te weinig met Wijk van doen hebben. Er is sprake van arbitrage”, aldus Oechies.

Voorstel 

In het agenderingsvoorstel doet hij de raad en het college het voorstel om een stadsbouwmeester aan te stellen die op basis van een dialoog met ontwerper en aanvrager naar de plannen kijkt. “Deze doet op zich hetzelfde als een Welstandscommissie. Hij toetst bouwplannen kritisch, aan de vooraf ingestelde regels. Het is dus niet zo dat elk plan direct goed is. Maar het voordeel is dat je hiervoor mensen in kan huren die bijvoorbeeld elke week een spreekuur hebben en waar mensen dus ongevraagd langs kunnen komen om te overleggen over hun plannen en voor advies.”

Goedkoper

Een ander voordeel volgens het SP-raadslid is dat het inhuren van een stadsbouwmeester goedkoper dan de welstandscommissie, die uit meerdere personen bestaat, is. “Dat betekent dus dat de leges voor een vergunningaanvraag omlaag kunnen. Doordat de bouwmeester vaker aanwezig is, verloopt het bouwproces ook sneller en dat is ook goed. Dat zijn twee zaken waardoor we hopen dat mensen sneller die gewenste verbouwing gaan doen. Dat is weer goed voor onze werkgelegenheid. Want vaak worden deze zaken juist aangepakt door de lokale bedrijven, die nu zo om werk zitten te springen. Wat ons betreft is dit alles reden genoeg om eens goed naar de kwestie te kijken”, eindigt Oechies.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.