Weteringgenootschap herstelt ‘Sfeer van weleer’

Langbroek – Boerderij-herberg de ‘Steenen Brug’ heeft een nieuw ‘‘oud’’ uithangbord. Het origineel uit 1880 was kwijt. Vorig jaar kwam het plots boven water. Wethouder Marchal overhandigde een nieuwe replica hiervan, gemaakt door Bert Straver.

De boerderij-herberg de ‘Steenen Brug’ van Gart van der Zand was in vroeger tijden de zoete inval voor Postkoetsen en voerlui.
Een plek die gebruikt werd om paarden en voerlui te verwisselen en paarden te stallen,
was aan de buitenkant voorzien van een mooi uithangbord waarop met sierlijke letters te lezen was:

“ Ieder die hier komt te gast,image-5245874

vindt wat voor zijn lichaam past;

stal en voeder voor zijn paard,

plaats in ‘t hoekje van den haard.

En bediening prompt en vlug,

Alles aan de Steenen Brug”.
In 1981 vroegen wandelaars waar het uithangbord is gebleven.
Gart antwoordt dat het een jaar geleden was doorgeroest en werd verwijderd en neemt na enige uitleg van de wandelaars afscheid bij de deur,
‘het beste heur’ roept hij hen nog na. Ds. Craandijk ontdekt de nette herberg in 1883 en gaat op de uitnodiging in
‘De snede met brood en kaas en het glas bier voldoen aan de verwachting en de bediening is volgens belofte “prompt en vlug” ‘
zo vermeldt de dominee in ‘Wandelingen door Nederland dl. 7 uit 1884’. Dit staat te lezen in het Ref. Dagblad-plusredactie van 14-08-1981.

In 2012 is de herberg gerestaureerd en werd herbouwd, op dat moment boodt Klaas Soethout (als oud-wethouder van Langbroek van 1966-1974)
vanwege het geschiedkundige belang aan de nieuwe eigenaren dhr. Winfried Molthoff en mw. Maria Fortkamp graag een nieuw uithangbord aan.

Vorig jaar kwam plots het oude bord boven water. Loco-burgemeester Hans Marchal overhandigde een prachtige replica van dit historisch uithangbord uit plm. 1880.
Het is gemaakt op initiatief van Klaas Soethout door Bert Straver uit IJsselstein met zijn lasermetaalsnijder, daarna gepoedercoat voor een perfecte onddergrond die niet roest.
Willem Lenssinck, kunstenaar uit Langbroek heeft op de ene zijde een voortreffelijke copy geschilderd en Jan van Kats als graficus uit Cothen alle letters tot in detail op de andere zijde aangebracht.

Het is interessant te vernemen dat inwoners melding maken of u weet dat Rembrandt ook de Stenen brug geschilderd heeft.( 800px-Rembrandt_Harmensz__van_Rijn_-_De_stenen_brug_-_Google_Art_Project .)
Ze hebben mij verteld dat hij vaak naar Rhenen ging en waarschijnlijk de Stenen brug in Overlangbroek geschilderd heeft. Prachtig hoe hij het licht op het schilderij geschilderd heeft! schreel Herman van Dijk, DHZ artikelen. Jan van Cappelle jr. uit Doorn kwam met de eerste melding als kunstbeoefenaar op 1e bijeenkomst van het Weteringgenootschap op Sterkenburg in februari j.l. (Bron: Wijksecourant)

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.