Wethouder aan tafel bij CUMELA-ondernemers

thumbnail_p1060209 thumbnail_p1060212

In navolging van bezoek aan andere ondernemers in de gemeente Wijk bij Duurstede was er woensdag 21 september jl. de gelegenheid voor wethouder Marchal en een tweetal ambtenaren om nader kennis te maken met de CUMELA-sector en in het bijzonder de ondernemers in deze sector. De bedrijven in deze sector voeren (gemechaniseerde) werkzaamheden uit gerelateerd aan groen, grond en infra.

Om 9.00 uur schoven wethouder Hans Marchal, Pieter Zwaan (teamleider Leefomgeving) en Hay Timmermans (water/landschap) aan bij Chris van den Anker, directeur van VDA Infra BV, gevestigd aan de Rijndijk. Wat doen of kunnen de bedrijven doen voor de gemeente? En niet minder onbelangrijk, wát kan de gemeente doen voor de lokale ondernemer? Dit waren de centrale vragen. Van den Anker zette aan de hand van een presentatie zijn visie en ‘kijk’ op het ondernemen neer, waar ‘het project’ in casu de uitvoering centraal staat. Via een strakke planning en goede logistiek zorgt Van den Anker dat de juiste machines/werktuigen en bekwaam personeel zo effectief en efficiënt mogelijk ingezet wordt, waarbij gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde ‘externe machinevloot’. De machinisten zijn afkomstig uit de gemeente Wijk bij Duurstede. Enkele projecten welke VDA heeft verricht zijn de dijkverzwaring bij Amerongen, het grondwerk en aanbrengen verharding rondom de nieuwe sporthallen op Marienhove, of de herstructurering van het monumentale landgoed Zuylenstein.

Een interessante discussie vond plaats over het thema ‘aanbesteden’. Ook in de gemeente Wijk bij Duurstede worden veel werken uitgevoerd door bedrijven van buiten de regio. Op grond van eerlijke concurrentie, prijs-kwaliteit verhouding, omvang van het werk, en dergelijke is dit deels een gangbaar economische proces, echter VDA merkt op dat voor sommige projecten de lokale ondernemers zélfs de kans niet geboden wordt om in te schrijven bij een aanbesteding. Dus als je überhaupt niet aan ‘de wedstrijd’ mee mag doen, maak al je zeker geen kans om ‘te winnen’ !

Met de genoemde boodschap in het achterhoofd reed het gezelschap naar Loonbedrijf Simon van der Gun aan de Middelweg Oost in Wijk bij Duurstede. Onder een stralende zon werd eerst het machinepark aanschouwd. Ongeacht de drukke dag was goed zichtbaar dat er voor het uitvoeren van agrarische werkzaamheden veel landbouwmachines aanwezig en benodigd zijn. Om al het materieel een ‘plekkie’ te geven is veel ruimte aan bebouwing en bedrijfsterrein noodzakelijk.

Door de omvang van het afzonderlijke materieel ansich behoefte het thema ‘(land-)bouwverkeer’ nauwelijks een inleiding. De inrichting van het wegennet in Wijk bij Duurstede en het gebruik van de wegen door fietsers, automobilisten en onder andere (land-)bouwverkeer is een voortdurend aandachts- en zorgpunt. Hoe kun je hier als bedrijf/ondernemer op ‘sturen’? en welke taak/rol ligt bij de gemeente ? De vragen stellen bleek makkelijker dan om ze te beantwoorden.  Positief is echter wel dat er recent door de gemeente Wijk bij Duurstede, CUMELA Nederland, LTO Nederland en de provincie Utrecht afspraken zijn gemaakt voor het uitvoeren van een kwantitatief onderzoek naar (land-)bouwverkeer op provinciale wegen om daarmee inzicht te krijgen in het nemen van maatregelen zodat de verkeersveiligheid en – doorstroming op specifieke knelpunten (doorgang door Cothen of parallelweg Cothen – Doorn) kan worden verbeterd.

Tijdens de rondleiding op het bedrijf gaf Van der Gun aan hoe zijn ‘verhouding’ is met de gemeente. Voor diverse klussen en bijvoorbeeld bij calamiteiten wordt regelmatig een beroep op de dienstverlening gedaan.

Het constructieve werkbezoek werd onder het genot van een broodje en een kop soep verzorgd door ‘t Veerhuys – in de stralende zon – afgesloten. CUMELA en de ondernemers stelden de bezoeken zeer op prijs.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.