Raadplegend referendum: een fopspeen!

Wijk bij Duurstede, 28 juli 2012 

Twee weken geleden heeft u het wellicht gelezen: ‘Door het aannemen van een initiatiefvoorstel van Groen Links wordt het voortaan mogelijk dat voor belangrijke kwesties een raadplegend referendum wordt gehouden’. Voor de één is een referendum een ‘kroonjuweel, de PCG is fel tegen en ziet het als een ‘fopspeen’. Een referendum past namelijk niet in het stelsel van de zgn. representatieve democratie. Er is een gekozen gemeenteraad die controleert, de stukken bestudeert, in het openbaar debatteert en verantwoording aflegt over de besluiten. Daarbij past niet dat bepaalde (te moeilijke?) besluiten worden teruggelegd bij een anonieme groep burgers die slechts een klein deel van het electoraat vertegenwoordigt.

De PCG ziet het referendum als een dekmantel voor ‘deserterende politici’ die weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Daarnaast is een raadplegend referendum vlees noch vis. De indruk wordt gewekt dat de burger iets te zeggen heeft . Uiteindelijk neemt de politiek een besluit dat kan afwijken van de uitslag van het referendum. Dit vergroot de kloof tussen politici en burgers eerder dan dat ze deze verkleinen. Het derde argument om tegen een raadplegend referendum te zijn betreft de portemonnee van de burger. Per referendum bedragen de kosten circa € 30.000. Deze kosten verbonden aan de besluiteloosheid van politici vindt de PCG veel te hoog!

Concluderend vindt de PCG dat politici zich niet mogen verschuilen achter de ‘brede rug’ van de burgers maar zelf (lastige) knopen moeten doorhakken. Eén keer in de vier jaar een referendum (lees: verkiezingen) is genoeg. Goede burgerparticipatie en ‘wakkere’ raadsleden maken een referendum totaal overbodig!

Hans Marchal, fractievoorzitter PCG

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.